Retete inedite de vara, cu putine calorii

Nimic nu pare mai savuros vara decat o felie de pepene rece din care sa musti cu pofta. Verde sau galben, placerea e nemasurata in ambele cazuri, caci vine insotita de o senzatie imediata de hidratare si racorire. Ce-ai zice ca pe langa aceasta varianta simpla sa incerci si altceva? Iti propunem trei feluri delicioase in care miezul parfumat si zemos al acestor fructe este in rol de ingredient principal.

Supa rece de pepene

Ingrediente necesare pentru 6 portii: 6 cani de miez de pepene verde, curatat de samburi si taiat cuburi; ½ de cana de castravete, taiat marunt; 6 linguri de suc de lime, divizate; 1 lingura cu varf de ceapa verde, tocata fin, plus inca 1 fir intreg; 1 ardei iute, 1 cana de apa rece; coaja de portocala; ½ de cana de suc de portocale; 1 lingurita de ghimbir proaspat, tocat marunt; ½ de lingurita sare de mare; 2 linguri de frunze de coriandru sau de menta, tocate fin; 6 lingurite de iaurt degresat.

Mod de preparare:

  1. Taie cuburi mai mici suficient pepene pentru a umple o cana, apoi, intr-un castron mic, amesteca-l cu castravetele si 2 linguri de suc de lime. Acopera vasul si da-l la frigider.
  2. Pune pepenele ramas cu 4 linguri de suc de lime intr-un blender. Taie bucati firul de ceapa verde, curata de seminte ardeiul iute si adauga in blender impreuna cu apa, coaja si sucul de portocale, ghimbirul si sarea. Mixeaza totul pana cand obtii o compozitie omogena.
  3. Da supa la frigider, timp de 2 ore.
  4. Inainte de servire, adauga amestecul de pepene si castravete rezervat, distribuie supa in 4 boluri. Garniseste fiecare portie cu cate o lingurita de iaurt si frunze de coriandru/menta.

Marimea portiei: ¾ de cana

Valori nutritionale/portie: 68 de calorii, 16 g de carbohidrati, 0 g de grasimi, 1 g de proteine, 1 g de fibre.

Salata de pepene galben, rosii si branza de capra

Ingrediente necesare pentru 4 portii: ½ de cana de ceapa alba, taiata inele fine; ½ de pepene galben de marime mica; 1 rosie mare, taiata rondele; ½ de castravete Fabio, taiat rondele fine; ¼ de lingurita de sare de mare; un praf de piper negru; ½ de cana de branza de capra, sfaramata; 2 linguri de ulei de masline; 2 lingurite de otet balsamic; ¼ de cana de frunze de busuioc, fin tocate.

Mod de preparare:

  1. Puneti inelele de ceapa intr-un castron, toarna apa rece peste ele cat sa le acoperi si o mana de cuburi de gheata. Las-o deoparte pentru aproximativ 20 de minute. Apoi, scurge bine de apa (o poti intinde pe un prosop de hartie, ca sa absoarba excesul de apa)
  2. Intre timp, curata pepenele de coaja; intoarce-l cu fata in jos si feliaza-l pe lung. Taie pe jumatate feliile obtinute.
  3. Prepara salata pe un platou mare. Incepe prin montarea unui inel de felii de pepene galben pe margine, continua cu aranjarea unui strat de felii de rosie, apoi monteaza un alt inel de felii de pepene, de data aceasta in centrul platoului. Aranjeaza si restul feliilor de rosie, dupa care ascunde feliile de castravete printre cele de rosie si pepene. Presara sarea si piperul. Distribuie bucatile de branza si inelele de ceapa deasupra. Stropeste cu ulei si otet, iar la final garniseste cu frunze de busuioc.

Marimea portiei: ¼ de platou

Valori nutritionale/portie: 194 de calorii, 12 g de grasimi, 19 g de carbohidrati, 5 g de proteine, 2 g de fibre.

Pizza de fructe

Ingrediente necesare pentru 4 portii: ¼ de cana de iaurt grecesc degresat; 1 lingurita de miere; 1-2 picaturi de extract de vanilie; 1 felie mare de pepene verde cu o grosime de circa 2 cm, taiata sub forma de disc de la mijlocul fructului; ½ de cana de capsune taiate felii; ⅓ de cana de mure taiate pe jumatate; 1 lingura de frunze de menta proaspata tocate.

Mod de preparare:

  1. Amesteca bine iaurtul cu mierea si extractul de vanilie.
  2. Pe un platou mare, asaza felia de pepene dupa ce ai curatat cu grija miezul de seminte. Pune deasupra iaurtul si distribuie-l in mod uniform, apoi taie „blatul” in 8 felii egale.
  3. Decoreaza fiecare felie cu bucati de capsune si mure. La final, presara frunze de menta.

Marimea portiei: 2 felii

Valori nutritionale/portie: 65 de calorii, 13 g de carbohidrati, 2 g de proteine, 1 g de grasime, 1 g de fibre.

 

Natalia Talmacec